Deel 5: MAGERE JAREN           

In het seizoen 2003 – 2004 krijgt BVB opnieuw een terugval en dit door z’n eigen fouten. Het verspeelt op de laatste speeldag van het seizoen 2002-2003 THUIS tegen het al veroordeelde E. Cottbus een rechtstreekse kwalificatie voor de CL. Het heeft kansen genoeg om de match te winnen, maar speelt gelijk en moet daarmee de voorronde van de CL spelen tegen … Club Brugge. Het krijgt hier een herkansing maar faalt. In de terugwedstrijd heeft het kansen genoeg en verdient meer dan uitgeschakeld te worden met de penalty’s.

  bus na opwarming in Brugge

Het geraakt daardoor in de (financiele) problemen. Dat seizoen wordt een rampjaar met oa. gemiddeld > 12 spelers die gekwetst zijn , en ook de financiele toestand wordt er niet beter door. Op het einde van dat seizoen 2003-2004 verspeelt het OPNIEUW op de laatste speeldag een verworven UEFA-ticket  en moet het jaar nadien in de voorronde van de Intertoto spelen tegen …RC Genk , maar verliest opnieuw. De schulden lopen op in de miljoenen (EURO). Ondanks de slechte periode en de minder goede uitslagen blijft de waanzin in Dortmund duren en het haalt  1,35 miljoen toeschouwers in het seizoen 2003-2004. Een gemidd. van maar liefst 79.746 toeschouwers !!

       

bron:  http://www.fussballtempel.net/uefa/zuschauerschnitt2003-2004vereine.html          En is daarmee de populairste club…

Geen enkele club in de wereld trekt GEMIDDELD meer toeschouwers dan Borussia Dortmund !!

 Sportief gaat het de laatste seizoenen minder en dat komt vooral doordat ze het 2x na elkaar op de laatste speeldag hun eigen de das hebben omgedaan.  In al die jaren dat ik BVB volg is de crisis nog nooit zo groot geweest. We maakten al veel goede en slechte momenten mee , zag in die 19 jaar al zo'n 250 wedstrijden van Dortmund  waaronder TOPploegen zoals AC Milaan, Inter Milaan, Real Madrid , Barcelona , Liverpool , Bayern Munchen , Ajax, Schalke 04, Auxerre, Galasataray , Glasgow Rangers , PSV en nog vele andere clubs aan het werk.  Zowat alle Bundesliga-clubs heb ik ondertussen al aan het werk gezien, en reisde meer dan 160.000 km voor Dortmund !! (dat is meer dan 4x de wereld rond)

Ook al is het de laatste seizoenen sportief wat minder , de steun van het publiek is opmerkelijk want ook dit seizoen 2004-2005 halen we vlot de kaap met een gemiddelde van toch nog 76.000 toeschouwers (Bron: www.fussballtempel.net) http://www.fussballtempel.net/uefa/zuschauerschnitt2004-2005vereine.html

 In het seizoen 2004-2005 blijft rommelen in de club , alsook in het bestuur. We krijgen een nieuwe voorzitter en de ploeg draait vierkant.  Ook andere zeer slechte berichten ivm. de beursnoteringen ea. niet-meer-voetbal-nieuwsberichten blijven constant de zaak overheersen. Op een gegeven moment komen we zelfs in de buurt van een degradatieplaats.

We kunnen de licentie nog halen en moeten wat inboeten. Het worden magere tijden met uitschakelingen in de voorrondes van UEFA en zelfs Intertoto cup.   Gelukkig weten ze na nieuwjaar met Bert Van Marwijk de trein terug op de rails te zetten en het wordt alsnog een uitstekende terugronde met eindelijk eens winst 14.05.2005 in Schalke04 !

      T.U.H.  die S04 !      

Daarnaast zijn er nog veel meer redenen waarom het zo leuk is om naar Dortmund te gaan. De fans maken er elke keer een feest van met ongeevenaarde akties zoals "GELBE WAND" met 4000 doppelhalters (zie foto) en het afscheid van de naam 'Westfalenstadion' want vanaf nu heet het stadion officieel SIGNAL IDUNA PARK (!) (?) maar voor ons blijft het Westfalenstadion!

Ook in het 15e seizoen dat ik nu BVB volg valt er niet zoveel te vertellen. Door aanpassingen in het stadion voor het WK 2006 verkleint de capaciteit naar 81.264 toeschouwers. Het wordt (terug) een grijs seizoen met snelle uitschakeling in de beker tot gevolg. Het moet een paar betere spelers laten gaan en speelt met zijn jongste elftal ooit. Regelmatig moet het jongeren opstellen van 16-17-18 jaar die de ervaring nog missen. Het eindigt in het seizoen 2005-2006 op de 7e plaats en net uit  de prijzen (?). Geen vergiftigd geschenk zoals de intertoto deze keer.

vervolg op DEEL 6