Deel 3: DE DEFINITIEVE DOORSLAG   

... en al het gelul in Belgie !  

        

Ondertussen kwam er in Belgie de zgn. fancard opdagen. Ik weet niet of ik het hier nog allemaal wel wil herhalen , maar ik geloof dat DAT wel de doorslag heeft gegeven. Niet alleen de “overgang” tussen de “kwaliteit van de matchen” en “de beleving van de fans , maar ook de stadions. De ene dag Dortmund – Barcelona  en de dag er na Lommel – Lokeren of een Lokeren – Aalst. NEEN DANK JE ! Ze kregen me er op de duur niet echt warm meer voor. Ook de mentaliteit die hier heerste van NEEN een GSM in een stadion is VERBODEN. Of een bekertje cola NEEN en een vlag in een stadion (hier in Belgie) ŕ NEEN.

Dat allemaal tezamen heeft me een echte  afkeer doen krijgen van het Belgische voetbal en heb dan ook mijn fancard gewoon weggegooid !   Ik ging toen al een keer of 10 per seizoen en het Belgische voetbal interesseerde me op de duur niets meer.   In Dortmund voelde ik me elke keer super en alles was daar positief.  Geen fancard nodig en ook geen gezeur over een GSM !

Nog opmerkelijker was het wanneer WE (Dortmund) moest gaan spelen tegen een Belgische ploeg. Pas dan werden deze verschillen duidelijk. Voorbeelden? Brugse metten in 1998 RISICOMATCH : Brugge – Dortmund jawel.  Of? Het jaar erna in Moescroen VRIENDSCHAPPELIJKE voorbereidingsmatch werd als een RISICOMATCH beschouwd. Gevolg we moesten eerst achter onze tickets NAAR Moescroen (ticket 400,- fr), tot de dag van de wedstrijd toen de Duitsers hun ogen uit hun kop keken en wat begonnen te grommen toen ze hoorden dat er in feite geen tickets mochten verkocht worden op de dag van de wedstrijd zelf , zij konden dan wel een ticket kopen maar dan voor  …300,- fr.   Of   Lierse – Dortmund (vriendschappelijke voorbereidingswedstrijd) mocht NIET in het stadion van Lierse gespeeld worden maar op het veld van Turnhout  (juli 2004).

Eenmaal daar aangekomen werd ons paspoort genoteerd omdat we dus aan de kant van DO stonden !

Moet ik nog voorbeelden geven ?   A M A T E U R S !!!!!!  …… genoeg gezegd over dat Schei**e  gelul hier in Belgie.

ŕ Ter vergelijking………… Het wederzijds respect is tussen de Duitse fans en de “polizei’ dan ook helemaal anders , een paar georganiseerde optochten…

        

  Ronny (The Unity) pept de boel op !  ..... en allemaal zonder problemen.

Of nog zoiets :  “DRUK” van de Duitse fans op het aanpassen van het gebruikelijke uur  (Zat. 15h30  en Zond. 17h30)

Toen men de speeldagen wou verleggen voor de “betaalTV” kwam er in Duitsland en beweging op gang – de zgn. PRO1530  (zie http://www.pro1530.de/index.php) . A

Alle Duitse voetbalfans starten akties op om de druk op de DFB op te voeren.

                          

Op sportief vlak ging het in die jaren 1998 , 1999 en  2000 wel wat moeilijker want een gouden lichting voetbal had ALLES bereikt wat je met een ploeg kon behalen.  We kwamen in kontakt met andere BVB-fans uit Belgie  (ik dacht echt dat ik ver de enigste was) en richten de eerste fanclub uit Vlaanderen op nl. De Sud-Winners en werd officieel herkend door de club. Naast de BVB Tigers de 2e in Belgie. Ondertussen kochten we ons 1ste abonnement op Dortmund, het was altijd een probleem om aan tickets te geraken.

De toeschouwersaantallen en gemiddelden behaalden ongevenaarde rekords ! De gemiddelde bezettingscapaciteit bleef rond de 95%. Op het gegeven moment haalt het zowat 65.000 toeschouwers gemiddeld (maximum capaciteit stadion toen toen : 68.600).   Een beeld van de befaamde “Sud-tribune” , of de “the wall” of “de mensenzee”  tegen Hamburg:   25.000 staanplaatsen !

Het Belgische voetbal behoorde nu helemaal tot het verleden en zelfs een gratis ticket weigerde ik al ! Belgische voetbal BEN JE GEK !!

Ik reed zelfs naar een training kijken, zonder een match te zien:  een foto van Jan Koller  (ex-Lokeren)

        

  vervolg op DEEL 4