Deel 1: DE BEGINJAREN      

                                                                                               Voorgeschiedenis ……                                                                                          

In mijn “Ape-jaren”  ging ik zowat overal naar het voetbal. Het is begonnen toen ik met met mijn Pa naar Lokeren ging kijken , het moet Lokeren-Beveren geweest zijn ergens in 1979. Ik maakte toen nog de periode met de zgn. "L-Brigade"  met  Lato , Lubanski en Larsen mee in de jaren ’80.  Ook Europees voetbal met Sporting Lokeren daarvan kan ik me nog matchen herinneren , zoals tegen FC Koln en Moskou. Al is het al een tijdje geleden.

Samen met wat vrienden was ik ook al aktief en passief betrokken in het zgn. “cafevoetbal” eerst vriendschappelijk , daarna in een competitieverband in het LVVM met FC. Callemansputte. Ik was daar “DE COACH” (nog steeds m’n bijnaam ! ), alsook afgevaardigde , soms eens lijnrechter en in uiterste noodgevallen wel eens invaller (zie ook boek FC De Kampioenen uitgave 1992  op pag.22)

   

                                                                             Foto uit boek  “FC de kampioenen …”                                                             "VeeGee"  +  “De Coach”  +  "Jan Lucca Vialli" !!

 Naast het eerste klasse voetbal met Lokeren , ging ik ook samen met vrienden naar andere matchen kijken zoals AA Gent- FC Brugge en nog vele andere wedstrijden.  Op een gegeven moment was er op Vrijdagavonden ook mini voetbal bijgekomen (Eeklo) en gingen we met een ploeg onder de naam “de Lindeboys” jaarlijks gaan minitvoetballen naar Ulvenhout (Breda). Daarnaast waren er ook nog wedstrijden in het provenciale (Ertvelde, FC Kleit , Nevele, …)  en als het paste was ik er af en toe eens vrouwenvoetbal !  Ook een paar wedstrijden van de nationale ploeg heb ik gezien. Ik ging dus naar alles. (behalve nog buitenlands voetbal)

16 mei 1992 ………  Toen er me gevraagd werd om eens naar het buitenland te gaan kijken , reageerde ik eerst een beetje verbaasd . Ben je gek naar Duitsland rijden voor het voetbal? Ben je zot? Zo ver rijden??

Maar omdat ik nog geen enkele match van een buitenlandse competitie had gezien wou ik dat wel een (1) keertje proberen. Het was de laatste match van het seizoen 1991 – 1992 in de Bundesliga. En het werd een speciale match.  Duisburg tegen Dortmund !

Duisburg stond op een degradatieplaats en moest punten halen.  Dortmund stond gelijk met Stuttgart en Frankfurt op de 1ste plaats. Maar met een slechter doelpuntensaldo (beslissend in de Bundesliga). Tot op 7 min. van het einde van de wedstrijd op de laatste speeldag van het seizoen was Dortmund via een doelpunt van Chapuisat  0-1 kampioen. Maar dat werd het niet !

Stuttgart scoorde toen toch nog en werd in die laatste minuten kampioen.  Duisburg zakte naar 2e klasse.

Ik dacht  toen , OH  NEE – wat gaan we nu meemaken?  Duisburg zakte naar de 2e  en Dortmund geen kampioen ! Maar het bleef echter rustig en maar blijven zingen. Ongelooflijk !  “Wir wollen unse mannschafft sehen” – werd toen gezongen . Maar verder geen problemen , geen rellen  , alles bleef rustig. Nooit meegemaakt. Het zou er in Belgie wel anders aan toegegaan hebben !!!

Omdat ik die speciale sfeer wel eens "thuis" in het Westfalenstadion wou meemaken , koos ik een topper uit in het seizoen nadien.  Het was nog steeds  1992  topper Dortmund  tegen Bayern Munchen. Op de zwarte markt kocht ik me een ticket en zat in de Sud-tribune voor een vol stadion met 42.800 toeschouwers !  Ik had nog nooit zoveel volk in een stadion gezien !

Ik kocht er m’n eerste videocassette van DORTMUND en wat denk je? Jawel op het verslag van die laatste match kwam ik eventjes in beeld ! jawel van die match in Duisburg …… en de bal was al aan het rollen ………

Toch verklaarden ze me de meesten ‘gek’ dat ik naar Dortmund ging.  Het was inderdaad wel een eind rijden 285 km enkel. Daarom ging ik nog maar een paar keer kijken , bij wijze van uitzondering en ging nog heel vaak naar het Belgische voetbal. Ik had toen nog een abonnement bij Lokeren. Maar ik was onder de indruk van de omstandigheden, de beleving van de fans , de sfeer , het stadion en wou wel meer.

Meestal reed ik ZONDER tickets naar ginder en kocht er 1 op de zwarte markt . Soms betaald ik wel veel geld !  In die beginjaren ’92   ’93  ’94  koos ik een match in de heenronde en een in de terugronde &  koos ik een Europese (top) wedstrijd uit.  Ik hield van topploegen en had nooit gedacht dat ik er zelf ooit supporter ging van worden.  Een beeld uit de ¼ finale wedstrijd op 1 maart 1994 tegen Inter Milaan (UEFA cup)

                     vervolg op DEEL 2